Hva er 5-HTP og hva brukes det til? (2024)

6 minutter

5-HTP-tilskudd anbefales for å øke serotoninnivået. Selv om de er tilgjengelige uten resept, er det risikoer forbundet med å ta dem.

Hva er 5-HTP og hva brukes det til? (1)

Skrevet av Rafael Victorino Muñoz

Siste oppdatering: 25 august, 2022

5-HTP, også kjent som 5-hydroksytryptofan, er en aminosyre. Denne forbindelsen blir til serotonin når den er assimilert. Selv om det produseres naturlig av kroppen, kan det også inntas i medisiner og kosttilskudd.

5-HTP virker direkte på hjernen og nervesystemet, og øker produksjonen av serotonin. Denne nevrotransmitteren påvirker reguleringen av kroppstemperatur, søvn, appetitt, seksuell lyst og til og med smerteoppfatning.

Av denne grunn brukes 5-HTP til å behandle depresjon, søvnløshet og angst, blant andre lidelser. Det kan imidlertid ha noen risikoer, som vi vil se nedenfor.

Hva er 5-HTP og hva brukes det til?

5-Hydroksytryptofan eller 5-HTP kan være kjent under en rekke navn: aminopropansyre, oksytryptofan eller en rekke kombinasjoner med hydroksytryptofan.

I utgangspunktet er det et aminosyrebiprodukt av proteinbyggesteinen L-tryptofan. Det produseres naturlig av kroppen, som bruker det til å behandle serotonin.

Vi må avklare at denne forbindelsen ikke finnes i noen mat, selv om det er L-tryptofan i matvarer som er rike på protein (meieriprodukter, kjøtt og korn). 5-HTP er hentet fra frøene til en plante kjent som Griffonia simplicifolia, hjemmehørende i Afrika. Når det er syntetisert, blir det inntatt gjennom medisiner eller kosttilskudd.

Det antas at det kan bidra til å gjenopprette serotonin, og heve det til optimale nivåer. Som sådan anbefales 5-HTP-tilskudd og brukes til å behandle en rekke tilstander der 5-HTP antas å spille en rolle.

Dette inkluderer angst, depresjon, søvn- og spiseforstyrrelser, kroniske smerter, migrene og til og med fibromyalgi. Det antas også å forbedre kognitiv og til og med seksuell funksjon.

Fortsett å lese om dette emnet: Ni tegn på lave serotoninnivåer

Dosering og bruksanbefalinger

5-hydroksytryptofan inntas oralt i kapsler. Produsentene av noen multivitaminer kan også legge til en viss mengde 5-HTP.

Spesielt kan 5-HTP-tilskudd komme i kapsler på 25, 50 eller 100 milligram. Den generelle anbefalingen er å starte med laveste dose og øke gradvis.

Alt avhenger av grunnen til å ta det. I denne forbindelse kan følgende retningslinjer vurderes:

  • Vektkontroll: 250-300 mg, en halvtime før spising.
  • Humør: 50-100 mg, 3 ganger om dagen.
  • Søvn: 100-200 mg, en halvtime før du legger deg.
  • Fibromyalgi 100 mg, 3 til 4 ganger om dagen .
  • Migrene: 100-200 mg, 2 til 3 ganger daglig.

Det er relativt trygt å ta i gjennomsnitt 400 mg daglig av 5-HTP i opptil ett år. Høyere doser kan gi bivirkninger.

Og selv om det selges reseptfritt, er det tilrådelig å snakke med legen din før du begynner å ta det. Det er også verdt å merke seg at verken US Food and Drug Administration (FDA) eller European Medicines Agency (EMA) regulerer denne typen kosttilskudd.

Hva er 5-HTP og hva brukes det til? (2)

Du kan også være interessert i: Naturlige behandlinger for migrene hos barn

Potensielle fordeler med 5-HTP

Ifølge studier er lave nivåer av serotonin assosiert med angst, depresjon og søvnproblemer. Derfor antas det at økt produksjon av dette stoffet kan bidra til å behandle slike problemer.

Gå ned i vekt

Serotonin påvirker melanokortin og andre hormoner som induserer sult eller metthet. Dermed, ved å produsere en følelse av metthet, regulerer den en persons appetitt, slik at han eller hun ikke vil føle seg like sulten.

Derfor brukes 5-HTP-tilskudd for å hjelpe med vekttap. I en klinisk studie av 19 pasienter som viste tegn på fedme, ble det bekreftet at denne forbindelsen hjalp dem til å føle metthet og mindre lyst til å spise.

Andre studier bekrefter rollen til serotonin i å redusere inntaket. Spesielt antyder de at ved å bidra til å redusere karbohydratinntaket, kan 5-HTP bidra til å møte diettbehov hosdiabetespasienter som ikke er insulin-avhengige.

Depresjon

Den mest allment aksepterte forståelsen er at depresjon, både eksogen og endogen, er relatert til serotonin ubalanse. Derfor antas det at å øke serotoninnivået vil forbedre en persons humør.

I denne forstand antas 5-HTP-tilskudd å hjelpe til med å behandle depresjon. Noen studier tyder imidlertidig også på at denne forbindelsen fungerer best når den brukes i kombinasjon med andre stoffer, for eksempel kreatin.

Resultatene har blitt gjentatt i videre forskning. Dette er imidlertid små utvalg, så det gjenstår fortsatt forskning med større grupper og over lengre tid.

Faktisk gjennomgikk en metaanalyse resultatene av mer enn 100 studier om bruk av 5-HTP for å lindre symptomer på depresjon. Og det ble funnet at få studier brukte metoder av høy kvalitet, så det er fortsatt ikke nok bevis.

Angst

Lavt serotonin er sannsynligvis assosiert med angst og panikk. Av denne grunn er hydroksytryptofan utpekt som et alternativ for å bidra til å redusere disse følelsene.

Noe forskning med små grupper av frivillige ser ut til å ha vist at dette tilskuddet er effektivt i denne forbindelse.

Søvnforstyrrelser

Det antas at 5-HTP-tilskudd kan øke melatoninproduksjonen, og dermed bidra til å fremme søvn. Noe av forskningen som støtter dette er imidlertid utført i dyremodeller.

En annen gjennomgang fant at blant de ulike behandlingene som brukes for søvnproblemer, kan benzodiazepiner, antidepressiva og L-5-hydroksytryptofan være gunstig.

Migrene

I en klinisk studie utført over flere måneder med en gruppe på 124 personer, var 600 mg 5-HTP daglig like effektiv som mer konvensjonelle behandlinger for migrene. I tillegg så det ut til at hydroksytryptofan virket bedre for å redusere intensiteten og varigheten av migrene.

Andre studier bekrefter imidlertid ikke disse funnene. De ga forskjellige resultater, med 5-HTP som var mindre effektivt enn propranolol. Derfor er det behov for mer forskning i fremtiden.

Fibromyalgi

Årsakene til fibromyalgi er ikke klart identifisert. Det er ofte forbundet med lave serotoninnivåer. Følgelig brukes serotoninreopptakshemmere – antidepressiva.

Studier tyder på at 5-HTP kan være gunstig for å forbedre symptomer hos fibromyalgipasienter, som smerte, stivhet, tretthet, angst og søvnproblemer.

5-HTP kontraindikasjoner og interaksjoner

Hydroksytryptofan anbefales ikke for alle. Spesielt anbefales ikke bruk i følgende situasjoner:

  • Gravide kvinner
  • Ammende kvinner
  • Barn under 12 år
  • Nylig opererte folk

5-HTP kan samhandle med ulike medisiner. Derfor bør det tas forholdsregler når du tar noen av følgende:

  • Antidepressiva
  • Serotonerge legemidler
  • Dekarboksylasehemmere
  • Legemidler som inneholder dekstrometorfan
  • Beroligende midler

Hva er 5-HTP og hva brukes det til? (3)

Risikoer og bivirkninger av 5-HTP

Forskning tyder på at inntak av hydroksytryptofan øker serotonin, men kan redusere nivåene av andre nevrotransmittere, inkludert dopamin og noradrenalin.

Potensialet for effekter øker når slike kosttilskudd tas på langsiktig basis eller hvis de tas sammen med andre kosttilskudd eller legemidler. Slike effekter inkluderer følgende:

  • Hjerteproblemer
  • Anfall
  • Halsbrann
  • Muskelspasmer
  • Oppkast og diaré
  • Åndenød
  • Angst og aggresjon

De er kosttilskudd, men skal ikke tas lett på

Det faktum at kosttilskudd ikke krever resept kan gjøre at mange anser dem for å være ufarlige, men ingen medisiner er ufarlige og bør ikke tas bare ved en tilfeldighet.

Så når du vurderer bruk av 5-HTP eller andre kosttilskudd, søk alltid medisinsk råd. Spesielt hvis du lider av sykdom.

På den annen side bør du følge instruksjonene til punkt og prikke, og aldri ta mer enn anbefalt. Hvis du glemmer å ta tilskuddet til vanlig tid, bør du vente til det er tid for neste inntak.

Hva er 5-HTP og hva brukes det til? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Twana Towne Ret

Last Updated:

Views: 5661

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Twana Towne Ret

Birthday: 1994-03-19

Address: Apt. 990 97439 Corwin Motorway, Port Eliseoburgh, NM 99144-2618

Phone: +5958753152963

Job: National Specialist

Hobby: Kayaking, Photography, Skydiving, Embroidery, Leather crafting, Orienteering, Cooking

Introduction: My name is Twana Towne Ret, I am a famous, talented, joyous, perfect, powerful, inquisitive, lovely person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.