De massa-energierelatie van Einstein: E = mc^2 (Uitleg) (2024)

E = mc2is waarschijnlijk de meest bekende natuurkundige formule ooit geschreven. Je komt hem overal tegen: op T-shirts, koffiemokken, stropdassen en zelfs op een monument in Berlijn. Maar wat betekent deze formule precies, hoe reken je ermee en waarom is hij zo bekend? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de E = mc2 formule van Einstein.

De massa-energierelatie van Einstein: E = mc^2 (Uitleg) (1)

Geschiedenis

De massa-energierelatie van Einstein: E = mc^2 (Uitleg) (2)

De simpele formulering van Einstein die we nu kennen voor de massa-energierelatie kwam niet uit het niets. Een aantal natuurkundigen waren al enige tijd bezig geweest om tot een vergelijkbaar resultaat te komen. De eerste van hen was J. J. Thomson, bekend van de ontdekking van het elektron, die voor 1880 veel tijd in een massa-energierelatie heeft gestopt. Thomson gebruikte de wetten van Maxwell voor elektromagnetisme en berekende dat een bewegende geladen bol een magnetisch veld opwekt dat ervoor zorgt dat de bol afremt. De bol krijgt dus een grotere traagheid, wat volgens de wetten van Newton gelijk staat aan een massa, want traagheid/massa is de mate waarin een object een snelheidsverandering weerstaat. Na Thomson volgden drie natuurkundigen die dezelfde berekening uitvoerden als Thomson en op een iets eenvoudiger resultaat uitkwamen, dit waren Oliver Heaviside, Wilhelm Wien en Max Abraham.

Na deze eerste demonstratie van een massa-energierelatie nam Henri Poincaré het initiatief om een meer theoretische afleiding te doen van een massa-energierelatie. Poincaré had beredeneerd dat als je de wet van behoud van impuls toepast op geladen deeltjes die zich door een magnetisch veld bewegen, je het veld een massa zou moeten geven alsof het een soort vloeistof is waardoor de deeltjes bewegen. Poincaré kwam op dezelfde formule als Einstein uit, maar dan 5 jaar eerder! Hoewel Poincaré dus eigenlijk Einstein’s formule al had beschreven, kennen we het ontdekken van de massa-energierelatie vaak toe aan Einstein. Dit komt omdat Einstein’s massa-energierelatie een natuurlijke uitkomst van de speciale relativiteitstheorie is. De massa-energierelatie E = mc2 die wij kennen is dus toe te schrijven aan Einstein en Poincaré samen.

De betekenis van E = mc2

De massa-energierelatie van Einstein: E = mc^2 (Uitleg) (3)

De vergelijking E = mc2 betekent in feite dat massa m en energie E twee verschillende namen zijn voor dezelfde onderliggende grootheid. Het enige verschil tussen de twee is de constante c2 wat de snelheid van het licht in het kwadraat is. De gevolgen van een gelijkwaardigheid tussen massa en energie zijn enorm en vormen de grondslag voor een paar zeer belangrijke ontdekkingen in de afgelopen eeuw. Maar laten we eerst nauwkeuriger kijken naar de formule.

Er zijn twee punten van de formule die vaak enigszins onduidelijk zijn. De formule zegt namelijk dat de energie van een object gelijkwaardig is aan de massa van het object. Wat is deze energie precies en, misschien nog belangrijker, wat is de massa van het object nou?

Betekent E alleen de inwendige energie van het voorwerp, dus alleen als deze stilstaat, of moeten we kinetische energie meetellen (dit zou dus betekenen dat de massa toeneemt als een voorwerp sneller voortbeweegt)? Het antwoord op deze vraag is een kwestie van afspraak, omdat de relativiteitstheorie geformuleerd kan worden zodat massa gelijk blijft als voorwerpen in beweging komen, maar ook dat de massa toeneemt als voorwerpen bewegen. In de eerste formulering wordt vaak het onderschrift rust gegeven bij de massa, om verwarring te voorkomen. We krijgen dan dus de formule E = mrustc2. Let wel op dat deze dus alleen geldig is voor voorwerpen die niet bewegen!

Is de energie E al aanwezig in het voorwerp als inwendige energie, of komt deze energie pas vrij als we de massa laten verdwijnen? In andere woorden, moeten we de energie E opnemen in de totale energie van een systeem?E is inderdaad energie die al aanwezig is in het voorwerp en niet vrijkomt als je de massa laat verdwijnen. Dit antwoord heeft vergaande gevolgen. De wet van behoud van massa is namelijk niet meer geldig. Neem een kernreactie, waarbij er massa wordt omgezet in energie. De inwendige energie van een atoomkern, die dus equivalent is aan de massa van de atoomkern, wordt omgezet in uitwendige energie, zoals warmte en straling, die niet meer als massa kan worden gezien. De massa van de atoomkern is dus niet behouden. Echter geeft dit geen problemen als je massa alleen nog maar als energie ziet want de energie is wel gewoon behouden in deze reactie.

Gevolgen

De massa-energierelatie van Einstein: E = mc^2 (Uitleg) (4)

Nu we een beter begrip hebben van de massa-energierelatie, kunnen we kijken naar de gevolgen ervan. Neem bijvoorbeeld de kernreactie die we eerder genoemd hebben, waarbij massa wordt omgezet in energie. De massa-energierelatie is juist de reden waarom deze reactie mogelijk is zoals beschreven. Het gevolg hiervan is dat we tegenwoordig energie kunnen opwekken met kernreacties, misschien wel de schoonste energie die we ooit kunnen opwekken.

Helaas zit er ook een mindere kant aan deze ontdekking: het is namelijk ook de grondslag voor atoombommen die volgens exact hetzelfde principe werken. Energie opwekken met kernreacties is simpel. Je neemt een zware atoomkern en schiet hier een klein deeltje op af. Dit deeltje zorgt ervoor dat deze atoomkern splitst in kleinere kernen. Doordat deze kleinere kernen samen een massa hebben die kleiner is dan de massa van de grote atoomkern houden we dus een beetje massa over die vrijkomt in de vorm van energie. Je moet dus een klein beetje energie in een atoomkern stoppen om hem te laten splijten en er veel meer energie uit te krijgen. Zolang je dit gecontroleerd blijft doen kun je dus constant energie opwekken. Laat je echter alle vrijgekomen energie opnieuw een atoomkern splitsen dan krijg je een kettingreactie die tot een enorme explosie kan leiden: een atoombom.

Video

Wil je op video een korte uitleg over de massa-energierelatie en de relativiteitstheorie van Einstein? Kijk dan onderstaande video.

De massa-energierelatie van Einstein: E = mc^2 (Uitleg) (2024)

FAQs

De massa-energierelatie van Einstein: E = mc^2 (Uitleg)? ›

De betekenis van E = mc. De vergelijking E = mc2 betekent in feite dat massa m en energie E twee verschillende namen zijn voor dezelfde onderliggende grootheid. Het enige verschil tussen de twee is de constante c2 wat de snelheid van het licht in het kwadraat is.

Wat betekent e MC2 in kindertaal? ›

E = MC2 wil zeggen, dat energie gelijk is aan de massa M maal de lichtsnelheid C in het kwadraat. En omdat de lichtsnelheid heel groot is, namelijk 300.000 kilometer per seconde, komt weinig massa dus al overeen met heel veel energie.

Wat betekent de C in e MC2? ›

ongetwijfeld een van de meest bekende formules. Dat E voor energie staat, m voor massa en c voor lichtsnelheid is ook vrij algemeen bekend.

Wat kun je uitrekenen met e MC2? ›

Van licht naar materie

E = mc2 laat dus zien hoeveel energie er vrijkomt bij een daling in massa. Maar je kunt met de vergelijking ook berekenen hoeveel massa er kan ontstaan uit een bepaalde hoeveelheid energie door de vergelijking om te draaien: m = E/c2.

Wat is Einsteins massa-energievergelijking? ›

De vergelijking die Albert Einstein ontwikkelde, en die gewoonlijk wordt weergegeven als E = mc 2 , laat zien dat wanneer de energie van een lichaam verandert met een bedrag E (ongeacht de vorm van de energie), de massa (m) van het lichaam zal veranderen met een bedrag gelijk aan E/c 2 .

Wat is de e-mc2-theorie? ›

Einstein ging verder met het wiskundig presenteren van zijn bevindingen: energie (E) is gelijk aan massa (m) maal de snelheid van het licht (c) in het kwadraat ( 2 ) , oftewel E=mc 2 . Het geheim dat de vergelijking onthulde – dat massa en energie verschillende vormen van hetzelfde zijn – was wetenschappers eeuwenlang ontgaan.

Wat is e-mc2 voor kinderen? ›

Het is 's werelds beroemdste vergelijking, maar wat betekent het eigenlijk? " Energie is gelijk aan massa maal de snelheid van het licht in het kwadraat ." Op het meest basale niveau zegt de vergelijking dat energie en massa (materie) uitwisselbaar zijn; het zijn verschillende vormen van hetzelfde.

Waarom is E mc2 belangrijk? ›

Wat is het belang van Einstein's vergelijking E = mc2? - Quora. Het belang van de formule is dat het eenvoudig laat zien dat massa energie is. Als je maar diep genoeg inzoomt op materie dan zie je dat atomen elkaar fysiek niet aanraken.

Wie heeft de bijnaam E mc2? ›

Kernwapens zouden niet bestaan zonder het onderzoek van Albert Einstein. Zijn beroemde formule E = mc2 beschrijft de omzetting van massa in energie.

Wat is c kwadraat in e mc2? ›

In de vergelijking staat E = mc 2 , E staat voor energie, m staat voor de massa van een object, en c 2 staat voor de snelheid van het licht (300.000 kilometer per seconde) vermenigvuldigd met zichzelf .

Hoe bereken je energie in massa? ›

massa) en energie kunnen in elkaar worden omgezet volgens de beroemde vergelijking E = mc 2 , waarbij E energie is, m massa en c de lichtsnelheid. Deze transformatie vindt bijvoorbeeld plaats tijdens kernsplijting, waarbij de kern van een zwaar element zoals uranium…

Wie heeft E mc2 uitgevonden? ›

E = mc2. In zijn vierde baanbrekende artikel van 1905 stelt Albert Einstein dat massa en energie gelijk zijn aan elkaar, een gevolg van zijn speciale relativiteitstheorie. Dit equivalent van massa en energie drukt Einstein uit in zijn wereldberoemde formule E = mc2: Energie = Massa * Lichtsnelheid2.

Wat is het massa defect? ›

Het massadefect is de hoeveelheid massa die verdwenen is.

Wie ontdekte de relatie tussen massa en energie? ›

…de zaden van de algemene massa-energierelatie die Einstein ontwikkelde in zijn speciale relativiteitstheorie; E = mc 2 drukt de associatie van massa met elke vorm van energie uit. Geen van beide afzonderlijke behoudswetten, die van energie en die van massa (de laatste met name de uitkomst van talloze experimenten…

Bestaat er een relatie tussen massa en energie? ›

Er staat dat energie (E) gelijk is aan massa (m) maal de lichtsnelheid (c) in het kwadraat (2), of E=mc 2 . Het betekent dat massa en energie gerelateerd zijn en van de een naar de ander kunnen worden veranderd. Massa is in principe de hoeveelheid materiaal die een object bevat (wat onderscheiden wordt van gewicht, wat de zwaartekracht op een object is).

Wat is het principe van massa-energie-equivalentie? ›

Massa-energie-equivalentie stelt dat alle objecten met massa, of massieve objecten, een overeenkomstige intrinsieke energie hebben, zelfs als ze stilstaan .

Wat is de relativiteitstheorie in kindertaal? ›

De algemene relativiteitstheorie is een theorie van Albert Einstein, waarin wordt aangenomen dat zowel massa als energie de ruimtetijd doen krommen, en dat deze kromming de beweging van vrije deeltjes beïnvloed, waaronder ook het licht.

Wat zijn de twee Relativiteitstheorieën? ›

Met relativiteitstheorie worden in de natuurkunde twee theorieën van Albert Einstein aangeduid, namelijk de speciale relativiteitstheorie en de algemene relativiteitstheorie.

Van wie is de bijnaam E mc2? ›

Het jaar 1905 was Einsteins annus mirabilis. In een paar weken tijd formuleerde hij zijn relativiteitstheorie. In enkele alinea's naschrift deed hij vervolgens de formule uit de doeken waaraan hij zijn beroemdheid dankt: E=mc2.

Top Articles
Eggless Ladi Pav - Dinner Rolls Recipe
Chocolate Chip Pie Recipe (+VIDEO) - The Girl Who Ate Everything
Tripadvisor Antigua Forum
Houston Isd Applitrack
What Will It Take for Spotify’s Joe Rogan Deal to Pay Off?
Can ETH reach 10k in 2024?
Conan Foal
Greater Keene Men's Softball
What Auto Parts Stores Are Open
Financial Literacy for Students | EVERFI
Relic Gate Nms
Pollen Count In Brandon Fl
92801 Sales Tax
Walmart Tires Hours
Regal Cinema Ticket Prices
Magicseaweed Capitola
Stanford Rival Crossword Clue
Party City Enfield Photos
Ninaisboring
2021 Lexus IS 350 F SPORT for sale - Richardson, TX - craigslist
The Secret Powers Of Doodling
Crowder Hite Crews Funeral Home Obituaries
Weather | Livingston Daily Voice
Birkenstock Footprints Lawrence Ks
636-730-9503
Fortnite Fap Hero
SuperLotto Plus | California State Lottery
Drive Mad Yandex
Roxplayhouse
Hawkview Retreat Pa Cost
Cnb Pittsburg Ks
8004966305
Junees Cedarhurst
Rule 34 Supreme Court: Key Insights and Implications
Diablo 3 Metascore
Liv Morgan Wedgie
Teamnet O'reilly Login
Missing 2023 Showtimes Near Mjr Partridge Creek Digital Cinema 14
R/Moissanite
Famous Church Sermons
When His Eyes Opened Chapter 3021
Cnas Breadth Requirements
2024 USAF & USSF Almanac: DAF Personnel | Air & Space Forces Magazine
Uk Pharmacy Turfland
Walgreens Bunce Rd
19 BEST Stops on the Drive from Te Anau to Milford Sound +Road Trip Tips!
Craigslist Antelope Valley General For Sale
Busted Newspaper Lynchburg County VA Mugshots
On “Trophy,” Kate Davis Leaves the Conservatory Behind
I spruced up my kitchen for £131 - people can’t believe it’s the same room
Jailfunds Send Message
Car Hire in Romania from £4/day - Search for car rentals on KAYAK
Latest Posts
Article information

Author: Duncan Muller

Last Updated:

Views: 6169

Rating: 4.9 / 5 (79 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duncan Muller

Birthday: 1997-01-13

Address: Apt. 505 914 Phillip Crossroad, O'Konborough, NV 62411

Phone: +8555305800947

Job: Construction Agent

Hobby: Shopping, Table tennis, Snowboarding, Rafting, Motor sports, Homebrewing, Taxidermy

Introduction: My name is Duncan Muller, I am a enchanting, good, gentle, modern, tasty, nice, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.